Koorstlippen – wat is het?

 

Koorstlippen – wat is het?

Een koortslip? Hoe herkent u koortslippen? Bij een koortslip ontstaan, meestal plotseling, vochthoudende blaasjes. Na enkele dagen gaan deze blaasjes open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, wangen, kin en de schouders of dijbeen is mogelijk more info here. Het schoonmaken van de handen na in contact komen met de blaasjes is van belang om ontsteking te vermijden.

 

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Vragen waar mensen met een mogelijke koortslip mee te maken krijgen. Voor wie antwoorden zoekt: Koortslippen.info (de koortslip website) geeft antwoorden op vragen over koortslippen.

 

Het ontstaan van een koortslip

Wat is de oorzaak van koortslip? Koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een virus dat zich via knuffelen en kussen verspreidt. Het eerste contact vindt dikwijls plaats op kleuterleeftijd. Vanaf dat moment wordt het wordt meegedragen en komt niet altijd tot uiting. Het kan zich voordoen bij schraal weer, vriesweer, felle zon of afgenomen weerstand. De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus verdwijnt nooit uit uw lijf. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken.

 

Koortslippen behandelen

Hoe kan een koortslip worden behandeld? Een Herpes besmetting die de koortslip veroorzaakt is niet te genezen wanneer deze eenmaal in het lijf aanwezig is. De duur van de opgetreden koortslip kan wel worden ingekort. De irritatie kan worden verminderd door crèmes en balsems. Het is van belang dat het middel uitsluitend op de blaasjes zelf gebruikt wordt, niet teveel eromheen. Door het uitsmeren kan de besmetting namelijk uitbreiden. Het is slim de wondjes goed schoon te houden, dan genezen ze sneller. Wanneer de plekjes zijn ingedroogd, kunnen deze worden ingesmeerd met lippenbalsem, vaseline of zinkolie.

 

Een koortslip oplopen

Het virus van een koortslip is erg besmettelijk. Besmetting met het herpesvirus kan optreden vanaf ongeveer drie dagen voor de koortslip zich toont tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Maak daarom altijd de handen schoon na contact met de koortslip. Een koortslip kan ook overgedragen worden door geïnfecteerde gebruiksvoorwerpen zoals een glas, tandenborstel of lippenstift.