Het snoeien van uw leiboom

Wil je dat jouw leiboom er zo sjeik mogelijk uit ziet en dat je zo lang mogelijk plezier hebt van deze boom, dan is het belangrijk om je leiboom zeer regelmatig te snoeien. Door je leiboom dus regelmatig te snoeien, houd je de boom namelijk niet alleen in goede vorm, maar zorg je er ook voor dat de boom gezond blijft en goed blijft groeien. In onderstaande tekst lees je hoe je de leiboom het beste kunt snoeien, en met beste resultaat.

Heeft u nog geen leibomen? Ga dan eerst eens langs tuinplantenwinkel.nl

Hoe moet ik mijn leiboom snoeien?

Om te weten hoe uw leiboom gesnoeid kan worden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de manier waarop uw leiboom uitlopen in de groeiperiode. Door hier meer inzicht in te krijgen, weet je namelijk hoe de leiboom groeit en hoe je de leiboom moet snoeien voor het beste resultaat. Uw leiboom moeten altijd vanuit de slapende ogen uitlopen. De slapende ogen van uw boom zijn de knoppen die diep in de takken van de uw leiboom verstopt zitten. Omdat deze knoppen diep in de takken liggen, is het soms wat lastig om uw leiboom te snoeien. Zo dien je eerst de slapende ogen te vinden, om zeker te weten dat je deze dus niet wegsnoeit. Daarnaast is het bovendien aan te raden om aan het eind van een legger (zie plaatje hier) altijd een klein takje te laten zitten, zodat de boom eerder uit kan lopen.

De leilinde is de meeste bekende boom maar deze vergt wel een andere aanpak. Bij het snoeien van een leilinde is het proces daarom anders. Deze snoei je namelijk in de winter in zijn geheel kort en in de zomer nogmaals, waarbij je in de zomer alleen de lange uitlopers wegsnoeit.